TRAFİK KONİSİ (TRAFFİC CONE) NEDİR?

Trafik Konisi; PVC, PPC, HDPE vb. hammaddelerden imal edilen üst bölgesi koni şeklinde olan, alt tabanlığı yüzeye paralel şekilde düz ayak üzerine sabitlenen yekpare özelliğe sahip uyarıcı trafik ürünün adıdır. Koni gövdesi farklı uzunluklarda imal edilebilmektedir. Ürün üzerinde gövde uzunluğuna göre reflektif şeritlerle kaplanmaktadır. Reflektif şeritler çoğunlukla tek ve çift reflektif niteliktedir. Zemin ile mukavemetinin artması ve rüzgarlı hava koşullarına dayanıklı olabilmesi için alt tabanlık olan ayak kısımlarına ağırlık eklenerek de üretimler yapılabilmektedir. Trafik Konileri genellikle 30 cm, 50 cm, 52 cm, 70 cm, 75 cm ve 90 cm yüksekliklerde üretilmektedir.

Yüzey üzerinde duran alt tabanlık kısım yuvarlak, dörtgen, beşgen, altıgen, yedigen ve sekizgen şekillerde tasarlanabilmektedir. Bu kısımlar ürünlerin yükseklik ve ağırlıklarına göre genellikle 35 cm ila 50 cm arasında tabana tutunmaktadır.

Trafik konilerinin ağırlıkları 0,6 gram ile 7 kilogram arasında değişebilmektedir.

Trafik Konileri halk arasında; huni, koni, plastik duba, kuka, reklam dubası gibi isimlerle de anılabilmektedir.


 

TRAFİK KONİSİ HANGİ HAMMADDELERDEN ÜRETİLİR?

Trafik konileri yukarda da belirtilen farklı materyallerden üretilmektedir. Bu hammaddeler içerisinde en çok PPC, PVC ve HDPE öne çıkmaktadır.

En çok kullanılan hammadde PVC malzemeden üretilenidir. PVC Trafik Konisine esnek bir yapı kazandırır. Bu esneklik ürünün darbelere karşı mukavemetini arttırmaktadır. Ürün ezilse de kolay kolay parçalanmaz ve kırılmaz. Bu açıdan PPC özellikli ürün en çok tercih edilen ürün niteliğinde ilk sırada yer alır.

PPC malzemeden üretilen koniler ise sert olup, daha düz bir forma sahiptirler. Sert olması şiddetli darbelerde üründe kırılmalara ve parçalanmalara neden olabilmektedir. Sert malzeme özelliğine sahip PPC sahip olduklarından üzerlerine kedi gözü olarak adlandırılan reflektif malzeme kolaylıkla monte edilebilir.

HDPE malzemeden üretilen koniler ise çok daha kırılgan ve hafiftir. Bu yüzden daha ekonomiktir.

 

TRAFİK KONİLERİ NERELERDE KULLANILIR ?

Trafik Konilerinin temel işlevi trafikte uyarıcı ve yol düzenleyici işaretler olarak kullanılsa da hayatın birçok alanında kullanılmaktadır.

Ayrıca; otoparklarda, işyeri önlerinde, fabrika ve üretim tesislerinde, akaryakıt istasyonlarında, bina araç giriş noktalarında, sportif etkinliklerde, kültürel organizasyonlarda, konserlerde, çeşitli etkinliklerde, stadyumlarda, okullarda vb. yerlerde kullanılabilmektedir.