DELİNATÖR (DELİNEATOR) NEDİR?

Delinatör TPU (Termoplastik Poliüretan) malzemeden üretilen esnekliğe sahip araç ve yaya trafiğini ayırmak, araç trafiğini yönlendirmek ve güvenliği sağlamak amacıyla kullanılan trafik ürünüdür. Hammaddesi TPU malzemeden olması nedeniyle esnektir ve kırılma özelliği olmayan bir üründür. Bu özelliği sayesinde araca zarar vermez. Esnek olması gelebilecek darbelere karşı da ürünün uzun ömürlü olmasına katkı sağlamaktadır.

Her ne kadar Delinatör için ideal malzeme TPU olsa da TPE, PU, PE ve Elastomer özelliklere sahip hammaddelerden de üretimleri yapılmaktadır. TPU haricindeki diğer özellikli hammaddeler yeterli esnekliği sağlamadığı için çabuk parçalanmakta ve deforme yaşanmaktadır. Ürünler üzerinde bulunan yuvalarda üretim aşamasından sonra yüksek performanslı reflektif şeritler yerleştirilir. Reflektif şeritler özellikle gece sürüşlerinde güvenli bir sürüş ortamı oluşmasına yardımcı olur.

Delinatörler yaygın olarak turuncu renk olarak üretilmektedir. Tüm üretimler içerisinde turuncu renk haricinde; fosforlu turuncu, sarı, beyaz, siyah, kırmızı, yeşil ve mavi olarak üretimler de yapılmaktadır.

Delinatör halk arasında; duba, hacıyatmaz duba, plastik duba, trafik dubası, plastik trafik bariyeri, esnek duba, trafik babası, refüj dubası, turuncu duba, şerit ayırıcı plastik vb. isimler ile anılsa da ürünün literatürdeki karşılığı Esnek Şerit Ayırıcı Delinatör’dür.



DELİNATÖRE APARAT TAKABİLİR MİYİM?

Delinatör ürünlerinin kalıpsal ve yapısal özellikleri farklı olsa da tamamı aynı işlevi görmektedir. Ancak bazı üreticilere ait delinatörlerin üst kısımlarında yer alan yivli delik üzerine plastik tabela (yuvarlak, üçgen, dikdörtgen), zincir takma niteliğine sahip aparat başka bir adaptör gerektirmeksizin yukarıda bahsedilen ürünler rahatlıkla takılabilmektedir. Yivli özelliğe sahip olmayan ürünlerde ise Delinatör Adaptörü (Delinatör Bağlantı Aparatı) denilen ürün kullanıldıktan sonra plastik tabela ve Zincir Takma Aparatı takılabilmektedir.



KALİTELİ DELİNATÖRÜ NASIL ALABİLİRİM?

Ülkemiz trafik ürünlerinin üretimi ve satışı ile ilgili Avrupa, Batı Asya, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri için bir üs niteliğindedir. Profesyonel anlamda üretim yapan ve kalite standartlarını sertifikalandıran 5 farklı üretici bu pazarı konsolide etmektedir. Buna karşın kalitesiz Uzakdoğu menşeili ürünler de iç piyasada satılabilmektedir. Ayrıca iç piyasada fason üretim yapan ve ürünlerini iç piyasada satan kalitesiz ve adi ürünlerin de satışları olduğu bilinmektedir.

Farklı üreticilere ait delinatör çeşitleri mevcut iken hangisini tercih etmeliyiz? 

Malzemenin gövdesi ve üzerinde bulunan reflektif bant ürün kalitesini belirlemektedir. Delinatör gövdesinin ideal karışımdan hazırlanması, onun ne fazla sert olup çabuk kırılmasını ne de gereğinden fazla esnek olup dayanıksız olmasını sağlar. Malzemenin profil kalınlığı ve ağırlığı ideal bir ürünü belirler. Piyasada önerebilece delinatör markalarının ana satışlarını sağlayan www.trafikgerecleri.com sektörde en güvenilir kurumlar arasında yerini almaktadır.



DELİNATÖRÜN MONTAJ APARATLARI GÖNDERİLİR Mİ?

Üretimi yapılan tüm delinatörlerde alt tabanlıkta 120 derece ölçülerde yer alan 3 delik yer almaktadır. 
Bu deliklerin çapları 8-10 mm genişliktedir. Ürün yere bu noktalardan sabitlenir.

Delinatör ürünlerinde satın aldığınız her adet için 3’er adet Plastik Dübel (16’lık) ve Trifon Vida (10x100 mm) ürünlerle beraber gönderilmektedir. 

Her kolide 10 adet Delinatör bulunmaktadır. Daha az sayılarda gerçekleşen satın alımlarda satıcı firma ürünleri çuval, file, poşet veya streçli sarım şeklinde sevk edebilmektedir.



DELİNATÖRÜN MONTAJI NASIL YAPILIR?

Delinatörler beton zemin, asfalt zemin, karo taşı zemin haricinde bir yere monte edilemez. Gevşek toprağın olduğu, sac ve demir nitelikli herhangi bir zemin alana monte edilemez.

Montaj yapılacak alana ürünler yerleştirildikten ve mesafeler belirlendikten sonra delinatör alt tabanlığı üzerinde yer alan 3 nokta boya, tebeşir, kalem, ince uçlu matkap yardımıyla işaretlenir. İşaretleme işlemi tamamlandıktan sonra delinatör ilgili alandan alınarak kenara konulur. Darbeli matkap yardımıyla işaretlenen noktalar delinmeye başlanır. Matkap ucuna 16’lık uç takılır. Daha küçük veya daha büyük matkap ucu kullanılamaz.

Delikler açıldıktan sonra içeride kalan moloz ve toz matkap ucuyla temizlenir. Daha sonra çekiç yardımıyla açılan 3 deliğe ürünlerle beraber gelen Plastik Dübeller çakılır. Dübellerin zemine sıfır olarak çakılması çok önemlidir. Bu işlem tamamlandıktan sonra Delinatör delikleri dübel yuvalarına gelecek şekilde yerleştirilir ve trifon vidalar 16’lık anahtar yardımıyla sıkılır.